De methode

Op deze pagina vertel ik je wat de methode Ik ben een Baas inhoudt en waarom deze juist voor slimme snelle denkers geschikt is. Ook geef ik je een kijkje achter de schermen: wie ontwikkelde de methode Ik ben een Baas?

Wat is de methode Ik ben een Baas?

De methode Ik ben een Baas is een persoonlijk leiderschapsmodel ontwikkeld voor slimme snelle denkers van 8 tot 12 jaar. Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden en richting te geven. Persoonlijk leiderschap bereik je enerzijds door het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden zoals inzicht in jezelf, lef en creativiteit, plannen kunnen maken en leren verantwoordelijkheid te nemen. Anderzijds zijn ook sociale vaardigheden een onderdeel van persoonlijk leiderschap: het snappen van en kunnen omgaan met anderen, invloed uitoefenen, communicatie en samenwerking.

Al deze elementen zijn in de training Ik ben een Baas verwerkt waardoor slimme snelle denkers in hun eigen praktijk een eerste vorm van persoonlijk leiderschap ontwikkelen. Wie ben jij, wat zijn talenten om jouw droom te laten uitkomen, hoe kun je samenwerken en wie zijn jouw hulpbronnen als je er zelf niet uitkomt? Deze en meer vragen staan centraal in de training zodat deze jonge talenten inzien dat de manier waarop zij in elkaar zitten heel erg de moeite waard is. Zo krijgen zij weer zelfvertrouwen. Een duurzame oplossing dus!

 

Waarom is Ik ben een Baas juist voor slimme sneller denkers geschikt?

Slimme snelle denkers zijn snel in hun ontwikkeling, hebben geen moeite om nieuwe materie zich eigen te maken en ondervinden geen uitdaging op school. Ze worden bovendien vaak gecomplimenteerd voor het halen van hoge cijfers en ontvangen complimenten hiervoor. Als je als kind gewend bent nooit tegenslag te ervaren en niet hebt moeten vechten voor prestaties dan kan dat leiden tot vermijden van risico’s in je latere leven.

Het bijkomende gevaar wat hier op de loer ligt, is wat Carol Dweck de statische mindset noemt. Iemand met een statische mindset gaat ervan uit dat intelligentie en capaciteiten een gegeven zijn, grotendeels vastliggen en niet ontwikkelbaar zijn. De grootste angst van deze persoon is om fouten te maken. Want dan wordt hij bestempeld als dom of een verliezer. Hierdoor zal een kind met een statische mindset het liefst uitdagingen uit de weg gaan. In sommige gevallen komt het voor dat een kind juist zegt dat iets “saai” is. Dit is dan vaak een manier om een statische mindset te verbergen. Eigenlijk is de persoon bang om het proberen en te falen. Deze mindset belemmert leren en faalangst kan ontstaan. Juist voor slimme snelle denkers is het dus belangrijk dat zij enerzijds leren om te gaan met uitdagingen en anderzijds ook zichzelf leren te snappen. Want als jij jezelf en jouw gedrag snapt, kun je inzien dat jij ok bent zoals je bent.

Ik vind het belangrijk dat deze kinderen weer trots op zichzelf leren te zijn en een mindset ontwikkelen waarin zij nieuwe dingen uitproberen en leren van de fouten die ze durven te maken. En succesvol zijn in de toekomst betekent zo vroeg mogelijk beginnen met het ontdekken en ontwikkelen van jezelf.

Wil je hier meer lezen over dit onderwerp en de onderzoeken die hier bij horen? Ik heb er een artikel over geschreven dat in juni 2018 werd gepubliceerd in Zorg Primair, in een themanummer rondom ‘aangeleerde hulpeloosheid’. Je kunt het artikel hier lezen.

 

Mijn eigen ervaringen en expertise als basis

Als onzekere slimme snelle denker deed ik er op de basisschool alles aan om me aan te passen, geen uitdagingen aan te gaan en vooral zo onopvallend mogelijk te zijn. Het gevoel om altijd de beste en snelste te zijn maakte me kleiner. De enige –tijdelijke- uitdaging waren de reken- of taalboeken van de volgende klas. Ik was alles behalve trots op de tienen die ik haalde. Ik hoefde er immers geen moeite voor te doen. En ik zocht die moeite ook niet op. Dat ik in die tijd een tekort aan veerkracht voor de langere termijn ontwikkelde, werd des te duidelijker toen ik jaren later met al mijn diploma’s op zak door een reorganisatie een vaste baan verloor. Ik had niet geleerd om risico’s te nemen of een sprong te wagen. Volledige paniek, gefrustreerd en hulpeloos. Hier had ik nog nooit mee hoeven dealen.

Op basis van deze eigen ervaringen is mijn focus op leiderschap voor talenten ontstaan. Als gecertificeerd communicatietrainer en -coach werk ik regelmatig met anderen die tegen hetzelfde aanlopen als waar ik destijds mee worstelde. En als moeder van twee snelle slimme denkers herken ik de onzekerheid waarin een kind terecht kan komen als het op sociaal gebied niet vanzelfsprekend gaat. Nadat ik een aantal keer een meerdaagse leiderschapstraining in plusklassen had gegeven, werd ik benaderd door ouders:

  • “Hoe kan ik samen met mijn kind meer leren over leiderschap?”
  • “Onze school heeft geen plusklas maar ik wil mijn kind wel leren uitdagingen aan te gaan. Hoe doe ik dat?”
  • “Kan ik de leiderschapstraining ook thuis doen, in plaats van op school?”

Daaruit ontstond mijn idee voor een online training. Thuis, op je eigen laptop, tablet of telefoon. In eigen tempo, eigen tijd en eigen omgeving. Zo maak je je eigen maatwerk.

Ik begeleid slimme snelle denkers op de basisschool, maar kom dagelijks in mijn praktijk ook professionals tegen die gewend zijn dat alles makkelijk gaat, en dan onzeker worden als ze tegen uitdagingen aan lopen.

Heb je vragen of wil je weten wat ik voor jou en jouw kind kan betekenen? Neem gerust contact met mij op.

Wil je meer over de online training Ik ben een Baas lezen of jouw kind inschrijven? Dat kan via de pagina de Training.